Najlepsze przepisy na ogórki

Bufetowa Pawlowa - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Krzysztof Ilnicki postawił przed uczestnikami programu nie lada wyzwanie. Poprosił ich o przygotowanie mini bez, które doskonale sprawdzą się jako deser na przyjęcia. Oto przepis, z którym musieli się zmierzyć uczestnicy.

Beza

  • 195 g białka
  • 5 g octu z białego wina
  • 360 g cukru
  • 45 g wrzątku

Odmierzyć białka, ocet i cukier, a następnie przygotować z nich bezę francuską ręcznym mikserem. Gdy beza się usztywni, dodać wrzątek. Ubijać jeszcze kilka minut. Przenieść bezę do worka z okrągłą tylką. Szprycować do ringu metalowego o średnicy 3-4 cm, który nada jej kształt. (Metalowy ring zanurzyć w ciepłej wodzie. Postawić na blasze i do jego wnętrza wyszprycować bezę. Zdjąć ring). Czynność powtórzyć minimum 20 razy. Piec w temperaturze 110°C z termoobiegiem i uchylonymi drzwiami.

Masa żelatynowa

  • 20 g żelatyny proszkowa 180 bloom
  • 100 g woda

Zalać żelatynę zimną wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić.

Crème diplomat

  • 65 g purée malinowego
  • 65 g purée z czarnej porzeczki
  • 65 g purée jagoda
  • 40 g śmietanki 36%
  • 30 g cukru
  • 30 g żółtka
  • 10 g skrobii kukurydzianej
  • 10 g masy żelatynowej
  • 185 g śmietanki 36%

Przygotować klasyczny budyń z pierwszych 7 składników. Dodać masę żelatynową. Gdy wystygnie, połączyć z napowietrzoną śmietaną.

Krem mascarpone

  • 300 g śmietanki 36%
  • 1 szt. laski wanilii
  • 55 g cukru
  • 22 g masy żelatynowej
  • 250 g mascarpone

Zagotować część śmietanki z wanilią i cukrem. Dodać masę żelatynową i resztę śmietanki. Schłodzić w lodówce. Gdy temperatura osiągnie 5°C, ubić razem z mascarpone.

Sos do pipety

  • 200 g purée z malin
  • 2 g agaru
  • nalewka malinowa

Zagotować purée z agarem. Gdy wystygnie, zblendować do gładkości. Przetrzeć przez gęste sito. Dodać nalewkę według uznania. Napełnić sosem pipety.

Montaż:

Napełnić bezy kremem diplomat. Na wierzchu udekorować kremem mascarpone, świeżymi owocami i pipetą z sosem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery lodowy tort norweski

Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...

Odsłon: 28

>60 min
3
15 min
9
Ciasta Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to sernik na zimno, który może kojarzyć się z soczystym miąższem...

Odsłon: 1098

60 min
3
Dania główne Kurczak po japońsku

Kurczak po japońsku to połączenie chrupiących kotlecików i aromatycznego gęst...

Odsłon: 957

60 min
3
Przekąski Hummus z bobu

Sezon na bób w pełni? Wykorzystaj go do zrobienia aromatycznego, zielonego i...

Odsłon: 73

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

2
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26